Ta karnawałowa przystawka w stylu retro podbija moje przyjęcia! Jest gotowa w 15 minut

Dodano:
Przystawka z łososia z sosem kawiorowym Źródło: Shutterstock / Pierre-Olivier
Łosoś z sosem kawiorowym to klasyk PRL-u, który łączy smak luksusu z prostotą przygotowania. To ponadczasowa przystawka, na przygotowanie której wystarczy 15 minut.

Łosoś z sosem kawiorowym to klasyczna, elegancka przystawka, która była bardzo popularna w okresie PRL-u, szczególnie podczas karnawałowych imprez. Podawano ją oczywiście na tych bardziej luksusowych przyjęciach, bo przeciętny mieszkaniec Polski Ludowej nie miał dostępu ani do łososia, ani tym bardziej kawioru. Przystawka była serwowana w najznamienitszych lokalach PRL-u. Zajadali się nią partyjni notable i gwiazdy bigbitu. Wędzony łosoś i kawior stanowiły w tamtych czasach szczyt wykwintności i stały się jednym z symboli wyrafinowanego smaku i elegancji ówczesnej siermiężnej rzeczywistości.

Jak zrobić łososia z sosem kawiorowym?

Przygotowanie przystawki jest bardzo proste. Bazą jest sos kawiorowy przygotowywany ze śmietany z dodatkiem czerwonego kawioru. Należy go mieszać bardzo ostrożnie, aby nie zgnieść kawioru. Zamiast wędzonego łososia możesz użyć wędzonego pstrąga lub innej wędzonej ryby – będzie równie dobrze smakować.

Wskazówka: przystawkę podawaj od razu, ale jeżeli chcesz, aby była jeszcze bardziej orzeźwiająca, możesz schłodzić ją przez 10-15 minut w lodówce.

Przepis: Łosoś z sosem kawiorowym

Kawałki wędzonego łososia ułożone na delikatnym sosie z odrobiną czarnego kawioru i szczypiorkową posypką.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
199 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g wędzonego łososia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czarnego kawioru

Na sos:

  • 2 łyżki czerwonego kawioru
  • 250 ml śmietany 30%
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól do smaku

Do dekoracji:

  • 1/2 pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówŁososia pokrój na mniejsze kawałki i skrop oliwą z oliwek. Śmietanę ubij na sztywno, a szczypiorek umyj i drobno posiekaj.
  2. Przygotowanie sosu kawiorowegoW misce wymieszaj śmietankę z sokiem z cytryny i solą. Dodaj do nich czerwony kawior i całość jeszcze raz delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie zgnieść kawioru.
  3. Układanie i dekorowanie przystawkiDo szklanych miseczek lub pucharków włóż porcję sosu kawiorowego i umieść na nim pokrojonego łososia. Na każdą porcję łososia nałóż odrobinę czarnego kawioru i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Jak zmniejszyć kaloryczność łososia z sosem kawiorowym?

Zamiast pełnotłustej śmietany, użyj produktu o niższej zawartości tłuszczu lub zastąp śmietanę jogurtem naturalnym. Możesz także zmniejszyć ilość oliwy z oliwek do 1-1,5 łyżki, co obniży kaloryczność o około 100-150 kcal, ponieważ oliwa z oliwek ma około 120 kcal na łyżkę.

Jak podawać łososia z sosem kawiorowym?

Tradycyjnie podawano tę przystawkę na półmiskach. Bardzo często łososia układano na plasterkach cytryny, które w czasach PRL-u były równie trudne do zdobycia, jak kawior. Pomiędzy kawałki łososia dodawano za pomocą szprycy cukierniczej sos kawiorowy. We współczesnej wersji przystawkę możesz serwować nieco inaczej. Na przykład w przezroczystych naczyniach – szklanych lub z tworzywa. Łososia na sosie kawiorowym można podać również na małych kromkach chleba, tostach lub na ciasteczkach kruchych. To świetna opcja na przyjęcia koktajlowe.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...